Luonnonrodun tausta

Kissan ulkoilu

Pentuja ei ehdottomasti luovuteta vapaasti ulkoileviksi, ei myöskään mökillä tai aidatussa kotipihassa jne.

Vaikka tuntuisi siltä että pentu pysyy lähipiirissä, saattaa säikähdys tai iän myötä kasvava saalistusvietti johtaa pennun vikkelästi pihapiirin ulkopuolelle. Valkoinen kissa on myös erityisen altis monenlaisille petoeläimille ilman luontoomme sopivaa suojaväritystä. Myös laissa määritellään, että kissan oman turvallisuuden kannalta sen ei saa antaa kulkea kaupunki alueella tai vilkasliikenteisten teiden lähistöllä ilman valvontaa.

Kaulapanta tai GPS paikannin ei myöskään takaa kissalle turvallisuutta, vaan huolehtiva omistaja.

Tiesitkö muuten, että kissan eliniän ennuste on n 12-17 vuotta, paitsi vapaasti ulkoilevilla kissoilla eliniän ennuste on vain 3-5 vuotta?

Turvalliseen ulkoiluun löytyy useita vaihtoehtoja. Valjaat on ehkä yleisimmin käytetty ja Nevat ovatkin reippaita ulkoilijoita. Valjaisiin tottuminen sujuu vaivatta, mutta se on hyvä aloittaa jo pennun kanssa. Valjaiden kanssa on syytä kiinnittää huomiota kissan luontaiseen kykyyn kiemurrella itsensä vapaaksi, varsinkin jos kissa ei ole vielä kunnolla tottunut valjaisiin tai pelästyy jotain. Kiinnitä siis huomiota, että valjaat on laadukkaat ja antaa tarvittavan tuen.

Mahdollisuuksien salliessa turvallinen ulkotarha on tälle luonnonrodulle ihanteellinen vaihtoehto. Vaikka Neva onkin kotoisin arktisilta alueilta ja sikäli tottuneempi, täytyy myös ulkotarhassa muistaa varmistaa kissalle hyvät olosuhteet. Kissan tulisi päästä halutessaan suojaan huonolta keliltä ja suoralta auringon paisteelta. Ulkoilussa onkin hyvä pitää jotain aika-rajoja ellei kissan kulkua voi järjestää niin, että se pääsee tarhasta itse sisälle. Pentujen totuttamisessa ulkoilmaan on hyvä edetä hitaasti pieniä aikoja kerrallaan. Omilla kissoillani on käytössä tarha-ulkoilussa pakkasraja max -8-10 astetta. Kissat ovat siihen itsekin jo tottuneet.

Muita vaihtoehtoja turvalliseen ulkoiluun on reissaaminen repussa tai rattaissa. Kannattaa tutustua kissojen ulkoiluun tarkoitettujen reppujen ja rattaiden valikoimaan tarkemmin hyvin varustetussa lemmikkieläintarvike-liikkeessä. Huomioi myös näitä käyttäessä, että kissa tulisi kytkeä kiinni, ettei se pääse puikahtamaan pakoon yllättävissä tilanteissa.

Kissa pärjää ja viihtyy oikein hyvin myös sisäkissana ja kaikki kissat ei edes halua ulos. Lasitettu parveke (sulkimet varmistettuina) tai turvallisesti ja riittävän kestävästi verkotettuna on hyvä vaihtoehto. Yleisesti ottaen kissat pitää siitä kun näkevät ulos ja pääsevät kiipeämään korkealle, eli ikkunan läheisyydessä oleva kiipeilyteline muodostuu monen sisäkissan lempipaikaksi.

Muistathan olla varovainen tuuletusikkunoiden kanssa. Kissat kun onnistuvat luikertelemaan ulos pienestäkin välistä, eli tuuletusikkunat kannattaa verkottaa jos kissalla on pienikin mahdollisuus päästä niihin hyppäämään.