Kun uusi perheenjäsen saapuu taloon rakennamme pohjan tulevalle yhteiselolle- panostus siis todellakin kannattaa

Tutustuttamisesta tarkemmin

1. Kun uusi tulokas tuodaan kotiin vieden suoraan eri huoneeseen kuin siellä jo asustelevat lemmikit ja huolehditaan siitä, että ovi niiden välillä on koko ajan kiinni. Näin pelokas pieni kissanpentu saa tutustua sinun kanssasi ensin yhteen huoneeseen hajuineen ja äänineen.

Sinun turvallisessa seurassasi ja myös teidän suhteenne pääsee alkamaan. Huolehdithan että myös tässä huoneessa on riittävästi vettä, ruokaa, piilopaikkoja ja leluja – tietenkään aiempia perheenjäseniäsi unohtamatta. Myös raapimapuu ja hiekkalaatikko on oltava molemmilla. Feliway- feromonihaihdutinta suosittelen koska vähentää kissojen kokemaa stressiä, molemmissa tiloissa.

2. Kissoilla on 7 kertainen hajuaisti meihin ihmisiin verraten ja siksi ne ovatkin niille hyvin tärkeitä. Aloitetaan varovainen hajujenvaihto, hiero kissan hajua, erityisesti poskista ja suupielistä vaikka kankaaseen tai leluun. Vie ensin se toiselle kissalle tutustuttavaksi. Sen päältä voi tarjoilla herkkuja, jotta toisen hajusta syntyy mukavia mielleyhtymiä. Hajut vaihtuvat myös kissoja vuorotellen silittelemällä. Myöhemmin myös pieniä pissapaakkuja voi vaihtaa hiekkalaatikosta toiseen.

3. Kissojen kanssa leikitään paljon, sillä leikkiminen vähentää stressiä. Molempien.

4. Ensimmäinen tapaaminen tapahtuu ovenraosta, josta kissa haistaa toisen, mutta ei pääse tassutuntumalle. Herkkuja ja leikkiä on hyvä käyttää jännitteiden lieventämiseen. Anna vaikka herkkuja molemmille päät erisuuntiin suunnattuina ja lyhennä välimatkaa pikkuhiljaa. Hajujen vaihtamista jatketaan.

5. Kun kissat suhtautuvat toisiinsa neutraalisti ovenraosta tutustuen, on aika ottaa seuraava askel. Siinä kissat tapaavat toisensa. On tärkeää, että ihmiset ovat rauhallisia. Feliway-haihdutin ja herkut lieventävät jännitystä. Tutustumishetket on hyvä aluksi pitää lyhyinä ja lopettaa ennen kuin tunnelma kiristyy liikaa

6. Vasta kun lyhyet tutustumisjaksot sujuvat niin, ettei kumpikaan osoita aggressiivisuuden tai pelokkuuden merkkejä, voivat kissat olla yhdessä pitempiä aikoja. Ilman valvontaa ne voi jättää vasta, kun rauhanomainen yhteiselo sujuu.

Kissojen tutustuttamisessa kannattaa mieluummin edetä liian hitaasti kuin kiirehtien. Mikäli kissoissa näkyy stressi tai ne pääsevät ottamaan yhteen, pitää palata tutustuttamisen edelliseen vaiheeseen ja edetä vasta sitten, kun tilanne rauhoittuu.

Jos kissat pääsevät tappelemaan, niitä ei pidä erottaa käsiksi käymällä. Kiihtynyt kissa ei tee eroa tappelun toisen osapuolen ja ihmisen välillä. (Tosin positiivisiakin poikkeuksiakin on) Tilannetta voi yrittää katkaista vesisuihkulla tai yllättävällä äänellä. Sen jälkeen kissat ohjataan omalle puolelleen ovea työntämällä niitä kevyesti tyynyn tai peiton avulla. Tappelun jälkeen on syytä aloittaa tutustuminen aivan alusta ja edetä hitaasti.

Yhteiselon sujumisen takaa, että useamman kissan ei tarvitse kilpailla tärkeiksi katsomistaan asioista. Hiekkalaatikkoja, leluja, piilopaikkoja ja kiipeilymahdollisuuksia pitää olla riittävästi. Myös huomiota ja yhteisiä leikkihetkiä on syytä taata tasapuolisesti perheen kaikille kissoille. Toki tiedän tapauksia missä Neva kissat ovat ystävystyneet jo ensimmäisellä viikolla

Rotukissojen terveyttä on tutkittu, ja niiden perinnöllisistä sairauksista tiedetään paljon. Kasvattajat ja rotuyhdistykset pyrkivät kasvattamaan entistä terveempiä rotukissoja tätä tietoa hyödyntäen. Rotukissojen vanhemmat Suomen Kissaliitossa tulee olla testattu tiettyjä sairauksia vastaan negatiiviseksi, lisäksi kasvattajat testaavat kissojaan myös tarttuvien mm. virustautien varalta.

Maatiaiskissa voi olla terve, tai sitten ei – tutkimustietoa ja vertailua rotukissoihin ei ole juurikaan tehty. Aiempien kissojen terveys on hyvä testata ja rokotusten oltava ajan tasalla viimeistään ennen pennun saapumista taloon. Kakkatestin voi tehdä myös Movetin kautta itse, mikäli madotukset ovat jo tehtynä. Lisäksi suosittelen Fiv ja Felv testin tekoa.Silloin lähtötilanne on sinulle hyödyksi jatkossa. Erityisesti vapaana ulkoilevien tai ei testatun kissan kohdalla tämä on tärkeä asia.

Meidän kissamme ovat aina laajasti testatut, joka on suuri etu myös teidän taloudellenne.

Neva on terve ja suhteellisen uusi& pieni rotu, joten sen myötä pakollisia testejä ei juuri ole. Siitä huolimatta minulle on tärkeää vastuullisena kasvattajana huolehtia siitä, että asiat ovat kuitenkin vielä lisä varmistettu ja silloin uusi koti saa sen ikään kuin lisälahjaksi itselleen.

Joskus kuulee huhuja isojen kissaloiden giardia tuliaisista- me emme ole iso kissala- mutta se on meillä testattu, joten syytä huoleen ei ole.

Mukavia yhteisiä hetkiä teille ja ehkä jo kuukauden päästä tilanne on asettunut uusiin uomiinsa kotonanne.