Neva Masquerade rotu

Neva Masquerade
Rotutietoa

Netistä löytyy paljon Neva Masquerade rotutietoa, olemme keränneet tähän pääpiirteet lyhyesti. Tarkempaa esittelyä varten löytyy lopusta hyviä linkkejä.

Historia

Neva Masquerade on Siperiankissan sisarrotu (naamioväritteinen siperiankissa) ja kyseessä on suhteellisen uusi rotu. Rotu on jalostettu Venäjällä ja virallisesti sen historia ulottuu vuoteen 1925 jolloin Siperian villikissoja risteytettiin Ural vuorten kesykissojen kanssa.

Järjestelmällisemmän jalostustyön katsotaan alkaneen 1980 luvulla jolloin rotu esiteltiin Euroopassa. 10 vuotta myöhemmin rotu rantautui myös Amerikkaan. Rotustandardit on määritelty 1989 ja eri järjestöt ovat hyväksyneet Nevan eri aikoina sen jälkeen.

Suomeen ensimmäiset Nevat on tuotu 2009.

Neva on luonteeltaan seurallinen ja energinen, sekä tulee hyvin toimeen lasten sekä toisten kissojen ja koirien kanssa. Sosiaalisena ja älykkäänä rotuna Neva sopeutuu siis perheeseen helposti, mutta on hyvä huomioida myös Nevan energisyys ja leikkimistarve ellei halua riiviöpentua. Omistajan on hyvä muistaa, että koska Neva periytyy villikissasta, se vaikuttaa kissan käytökseen ja tarpeisiin. Vapaudenkaipuu ja itsenäisyys voivat aiheuttaa haasteita pienessä tilassa ilman sopivia virikkeitä ja siksi turvallinen ulkoilu olisi myös suotavaa. Ulkohäkki puunrungolla varustettuna on ideaalinen Nevan villin perimän tyydyttämiseksi.

Neva vaatii omistajaltaan seuraa ja aktivointia, mutta antaa vastalahjaksi kiintymyksensä ja kiintyy usein omistajaansa hyvin uskollisesti. Nevat ovat myös kovia kommunikoimaan moninaisin äänin, vaikka muutoin ovatkin hiljaisia.

Nevat oppivat usein myös erilaisia nouto leikkejä sekä luokse tulon kutsuttaessa. Vastaanotto komitea kotiin tullessasi tapa, on Nevoilla
usein jo geeneissä. Saman luonteenlaadun vuoksi Nevat eivät sovellu
ihmisille, kenellä ei ole niille tarpeeksi aikaa.

Nevat ovat rakenteeltaan keskikokoisia tai suuria. Yleensä urokset ovat suurempia mutta poikkeuksiakin esiintyy.

Pää on massiivinen ja pehmeästi pyöristynyt. Otsa on leveä, poskipäät
kehittyneet. Nenä on keskipitkä ja profiilissa on kevyt painauma.
Korvat ovat avoimet ja keskikokoiset, niiden kärjet ovat pyöristyneet
ja korvan sisäpinnalla on runsaasti karvaa sekä usein myös tupsut.
Silmät ovat suuret ja kauniin siniset.

Nevan luuston rakenne on vahva, lihaksikas ja sopusuhtainen. Jalat
ovat keskipitkät ja vahvat, tassut ovat suuret ja pyöreät tupsuin varpaiden väleissä. Häntä on keskipitkä, paksu ja tuuhea. Hännän pää
on pyöristynyt.

Turkki on keskipitkä ja hyvin tuuhea. Kolmikerroksisen turkin päällimmäinen kerros on vettähylkivä ja karhean tuntuinen.
Kesäturkki on huomattavasti talviturkkia lyhyempi. Talviturkissa on
upea rintamus, kauluri ja polvihousut.

Nevojen värit ovat ruskea, sininen, punainen, creme ja kilpikonna sekä
näiden hopea- ja golden- muunnokset. Nevoja on yksivärisiä kuviottomia ja kuviollisia tabbyja, valkoisella tai ilman. Valkoisen määrää ei ole rajattu.

Nevalla ei ole mitään rodulle tyypillisiä terveysongelmia. Iso-kokoisenakin rotuna on hyvä kiinnittää huomiota Nevan ruokintaan, jotta kissa saa kaiken tarvitsemansa rotevaa rakennettaan varten, mutta ei pääse lihomaan.

Omistajien terveyden kannalta on hyvä tietää, että Neva on ns.
hypoallergeeniseksi luokiteltu rotu. Allergia perheissäkin tämä tulee
tosin testata käytännössä ehdottomasti ensin.

Lisätietoja Nevan rotusaiteilta:

https://www.suomennevat.fi/
https://www.facebook.com/groups/555195921350126/