
Neva Masquerade
Hoitovinkkejä
Yleistä
Kasvattajana totutan kaikki pentumme hoitotoimenpiteisiin, kuten kynsien leikkuu, harjaus, silmien ja korvien puhdistus, kylvetys sekä hampaiden hoito. Myös lääkkeiden anto tablettina, ruiskusta sekä lusikasta.
Kaikki nämä ovat taitoja, joista on apua ja hyötyä kissanpennun elämän matkalle, sekä uudelle omistajalle.
Nämä toimenpiteet kuitenkin unohtuvat nopeasti, joten jos niiden halutaan pysyvän yllä, tulee uuden omistajan jatkaa niitä säännöllisesti, ilman pitkiä taukoja myös uudessa kodissa. Jo muutaman viikon tauko on aika, jonka jälkeen ne on aloitettava alusta uudelleen harjoittelemalla ja totuttelemalla.
Harjaus
Nevalla on kolmikerroksinen turkki ja harjaukseen on hyvä totuttaa pienestä pitäen. Pennun kanssa useasti hetki kerrallaan. Turkin laadusta riippuen olisi hyvä tehdä huolellinen läpikampaus vähintään kerran viikossa, ettei turkki takkuunnu.
Turkissa on kolme aluetta mihin on syytä kiinnittää huomiota; kainalot, takatassujen välinen alue sekä Nevan kruunu (sen kauluri).
Pesu
Kissan kylvetyksessä on tärkeää, että varaat etukäteen kaikki tarvikkeet valmiiksi käden ulottuville. Vettä tai shampoota ei saa päätyä kissan silmiin tai korviin. Veden lämpötilan tulisi olla sopivan lämmintä ja on tärkeä pyrkiä aikaansaamaan kylpyhetkestä turvallinen ja miellyttävä kokemus teille molemmille. Se onnistuu parhaiten, kun itse pysyy rauhallisena. Esimerkiksi saunan lämpö on oiva paikka kuivatella ja harjailla yhdessä pesun jälkeen.
Käytä vain kissoille tarkoitettuja pesuaineita joita saat lemmikkikaupasta. Suosittelen tiettyjä tuotemerkkejä mielelläni, sekä annan vinkkejä sujuvan kylpyhetken aikaansaamiseksi, joten kysy rohkeasti.
Näyttelykissat pestään usein, eli aina n viikkoa ennen näyttelyä, mutta muiden kissojen suhteen pesun voi tehdä harvemmin. Esimerkiksi pari kertaa vuodessa tai tarpeen mukaan.
Hampaat
Virbacin hammasharja ja hammastahna on hyvä hampaiden harjaukseen. Hampaiden harjaus on suositeltavaa pari kertaa viikossa, mutta omistaja itse päättää haluaako hampaita ylipäätään alkaa harjaamaan. Opettelu kannattaa aloittaa pennusta jolloin se sujuu hyvässä yhteisymmärryksessä.
Muista myös säännöllinen hammaskiven poisto eläinlääkärillä. Suositus on kerran vuodessa.
Kynnet
Kissan kynsiä voi halutessaan leikata, mutta se riippuu omistajasta itsestään. Kiipeilypuu on myös oiva apu kynsien hoitoon ja se on kyllä jokaiselle kissalle välttämätön.
Lääkitseminen
Kuten kaikkea käsittelyä, myös lääkitsemistä täytyy harjoitella jo pennusta alkaen jotta se sujuisi sitten myös aikuisena. Lääkkeenottoa on hyvä harjoitella niin tabletteina, ruiskusta kuin lusikastakin.
Kissan omasta apteekista olisi hyvä löytyä jo valmiiksi kaikki perustarvikkeet.
- Joustavakärkinen kuumemittari
- Punkkipihdit
- Complivit tai Nutriplus geeli
- Kissanmallas
- Enteromicro Complex (ripuliin)
- Nutrisal jauhe (ripulointiin tueksi). Pienellä pennulla voi auttaa ripulissa myös valkoinen purkkiparsa hienonnettuna ruokaan
- Easypill (tablettien ottamiseen)
- Vetramil haavavoide tai Vetericyn suihke (pieniin haavoihin)
- Keittosuolaliuos (puhdistukseen)
- Virbacin hammasharja ja hammastahna
- mm Bucamatin entsymaattisella pastalla voi palkita hoitotoimenpiteiden jälkeen
Mikäli kissalla ripuli on voimakasta ja se jatkuu, on syytä vierailla eläinlääkärin luona ensitilassa. Pieni pentu voi kuivua nopeasti. Lisänestettä voi antaa itsekin lusikalla tai ruiskulla suuhun (ei kurkkuun) pieniä määriä ennen eläinlääkäriin pääsyä.
Ihmisten desifiointiaineet EIVÄT sovi kissoille.
Kissanpennun matkatessa uuteen kotiin, on rauhoittava suihke hyvissä ajoin suihkutettuna kuljetuskoppaan hyvä keino saada pentu rentoutumaan. Asettuessa taloksi Feliway haihdutin voi myös auttaa.
Kissoille myrkyllisiä ovat mm. suklaa, sipuli, avocado, pähkinät, viinirypäleet ja rusinat, hiiva ja sitä siältävät tuotteet
https://www.mustijamirri.fi/vinkit-ja-artikkelit_/kissalle-myrkylliset-kasvit-ja-aineet