Haluatko pennun?

Ennen kissapennun hankkimista, on hyvä miettiä kriittisesti omaa elämäntilannettaan ja sitä sopiiko yleensä pitkäikäinen kissa lemmikkinä myös tulevaisuudessa vierellesi. Kissojen elinikä on keskimäärin 12-20 vuotta, eli odotettavissa on parhaassa tapauksessa hyvinkin pitkä kumppanuus.

Miettikää myös rehellisesti onko koko perhe yhtä mieltä kissan hankinnasta. Kissan hoito on aina aikuisen vastuulla, vaikka perheessä olisikin esimerkiksi innokas teini hoitotoimenpiteisiin. Säännöllisen hoidon lisäksi kissan hyvinvointi edellyttää mm. säännöllisiä ruoka-aikoja. Pennulla n. 4h välein ja jatkossakin 3-4 krt /vrk.

Kun pieni pentu muuttaa täysin uuteen ympäristöön, sen uusiin tuoksuihin ja tiloihin, uusine ihmisineen ja samalla sen tulee löytää paikkaansa taloudessa, on jo todella jännittävä kokemus hänelle.
Tärkeintä kotiin saapumisessa on saada pentu tuntemaan olonsa turvalliseksi. Tämä on erityisen tärkeää mikäli perheessä on muitakin lemmikkejä tai pieniä lapsia. Lapsille tulee opettaa kuinka pentua käsitellään jotta he oppivat käsittelemään sitä oikein ja ettei elävä kissanpentu ole lelu ja että pentu tarvitsee myös rauhaa nukkua ja
saada olla myös omissa oloissaan niin halutessaan uudessa kodissa.

Rotukissan pennut luovutetaan 14 viikon iässä sekä pääosin varhaiskastroituna/steriloituna. Tällä hetkellä me emme myy pentuja kasvatukseen.

Oletko kuullut lemmikkitestamentista? Tutustu halutessasi myös siihen. Sillä voit varmistaa, mitä tapahtuu kissallesi mikäli sinulle tapahtuisi jotain.

Mikäli olet kiinnostunut kissanäyttelyistä, kasvattajana autan sinua mielelläni kaikkeen siihen liittyvässä. Se on harrastus, joka imaisee usein mukaansa. Suosittelen vahvasti ainakin kokeilemaan tai vaikka vierailemaan tutustumassa.

Etukäteen on hyvä pohtia myös miten kissan hoito järjestyy mikäli lähdet matkalle tai tapahtuu jotain odottamatonta. Mikäli kissan hoidon järjestää kotona, tulee hoitajan olla valmis käymään kissan
luona vähintään kerran päivässä ruokkimassa, tyhjentämässä hiekkalaatikot ja varmistamassa että kissalla on kaikki hyvin. Tai haluatko ehkä myös tutustua kissahoitoloihin. Niiden palveluita on tarjolla lisääntyvässä määrin.

Rotukissan hankkiminen luonnollisesti maksaa enemmän kuin maatias-kissan hankinta, kuitenkin rotukissan osalta tiedät kissasi taustan ja sen terveys on laajasti testattu. Se on sosiaalistettu otollisimmassa iässä ja mm. laadukkaaseen ruokintaan on kiinnitetty enemmän huomiota. Hankintahinnan lisäksi sinun tulee varautua
eläinlääkärikuluihin, eli rokotuksiin sekä äkillisiin tilanteisiin kuten tapaturmiin tai sairastumisiin. Rokotus on yleisimmin ajankohtainen ensimmäisen vuoden jälkeen 3 vuoden iässä. Laadukas ruoka, hoitovälineet, lelut, ulkoilu tarvikkeet sekä kissanhiekka ja hiekkalaatikko ja muut tarvikkeet maksavat myös.

 

Kissanpentuja ei luovuteta vapaana ulkoileviksi, koska ulkona kissasi on monille vaaroina alttiina ja tottumaton niiden huomioimiseen. Kiinnitä huomiota myös sisältä löytyviin mahdollisiin vaaroihin, kuten erityisesti avoimiin ikkunoihin ja oviin etenkin kesäaikana. Kissa pujahtaa ulos pienestäkin välistä vikkelästi. Parveke ei ole kissalle
turvallinen paikka, ellei sitä ole lasitettu tai verkotettu asianmukaisesti ja turvallisesti, joka varmistaa ettei kissa pääse kiipeämään vapauteen tai saalistusvietin ajamana hyökkäämään esim. linnun perään.

Yleisin kissan suolistosta löytyvä vierasesine on korvatulppa. Varmistathan siis huolellisesti, ettei pennun ulottuvilla ole pieniä esineitä mitä se pääsisi järsimään ja nielemään. Laturien ja kuulokkeiden johdot ovat pennulle kovin kiinnostavia ja sopivasti suuhun sopivia. Muovipussit ovat myös vaarallisia sekä pennulle että jo aikuiselle kissalle.

Tarkista myös huonekalut onko niissä pienen pennun mentäviä koloja. WC:n kannet on suljettava, pentujen ollessa luonnostaan kiinnostuneita vedestä ja vessanpönttöön tippuminen on sille hengenvaarallista. Ennen pesukoneen käynnistystä kannattaa myös varmistaa, ettei pentu ole hypännyt sinne päiväunille. Alkuun on kiinnitettävä myös erityistä huomiota ovien aukeamissuuntaan sekä sulkemiseen ettei nopeasti liikkuva pentu jää väliin. Kodin viherkasvit saattavat kiinnostaa kissoja ja alkuun ne on hyvä pitää pois kissan ulottuvilta. Myöhemmin voit totuttaa kissaa viherkasveihin pikkuhiljaa estäen ja kieltäen niillä leikkimisen. Kannattaa myös
tarkistaa onko omissa viherkasveissa kissalle myrkyllisiä kasveja ja luopua niistä.

Kissat ovat aktiivisia lemmikkejä ja omistajan tulee tarjota kissalle leluja ja muita aktiviteettejä kodissaan, sekä tietenkin paljon seuraa. Leluissa lukee niiden käytön tulevan tapahtua valvotusti, se ei lue pakkauksissa turhaan. Valvova silmä on tarpeen etenkin tuoreen pennun kanssa, jotta opit tuntemaan sen tavat. Naru- tai kuminauha
lelut voivat kiertyä kaulan tai raajan ympärille ja aiheuttaa hyvinkin nopeasti jopa kuristumisen tai kuolion.

Osasta leluja irtoaa pieniä osia tai ne voivat juuttua jotenkin vaikka suuhun. Monissa pienissä pehmohahmoissa on sisällä muovipohjaista vanua sisällä, joka voi tukkia suoliston. Kun sellainen alkaa purkautua lelusta ulos se on aika korvata uudella. Kepinpäässä olevat huiskalelut voivat sisältää kimallenauhoja, helmiä tai kulkusia, jotka ovat kohtalokkaita nieltyinä. Lisäksi keppi voi lävistää kissan, mikäli se juoksee tai hyppii sitä kantaen ilman silmälläpitoa. Pitkät päivät ainoana lemmikkinä ovat raastavan pitkiä pienelle kissanpennulle. Lisäksi aktiivinen
kissanpentu tarvitsee ruokaa aluksi noin 4 tunnin välein. Jokapäiväiset leikkituokiot ovat siis todellakin välttämättömiä. Kissat asettuvat yleensä helposti perheen vuorokausi rytmiin. Mikäli iltavillit tuntuvat ajoittuvan liian myöhäiseen leikki tuokio tuon energian purkamiseen voi toimia oivallisena apuna.

Lemmikille on mahdollista ottaa kattava vakuutus ja niihin kannattaa tutustua jo ennen kissan ottamista. Vakuutuksesta voi olla hyötyä mikäli lemmikille tulee runsaasti yllättäviä eläinlääkärikustannuksia tai joku sairaus.

https://www.agria.fi/

Mikäli perheessä on jo ennestään muita karvaisia jäseniä, tulee olla asennoitunut jo valmiiksi siihen, että heidän tutustuttamisensa toisiinsa vaatii aikaa ja rauhaa.

On hyvä hoitaa etukäteen muiden eläinten rokotukset ja madotukset kuntoon. Rokotuskäynnillä voi samalla tehdä terveystarkistuksen millä voi varmistaa, että pennun on turvallista liittyä niiden seuraan uudessa kodissa. Tässä vaiheessa kannattaa myös miettiä olisiko syytä hoitaa asia, mikäli taloudessa on leikkaamattomia kissoja. Rescue kissoilla voi myös olla joitain sairauksia kuten Fiv Felv mikä kannattaa testauttaa. Kakkatestejä voi myös tehdä esim Movetin kautta, että voi varmistaa ettei kissoilla ole loisia. Kaikki matolääkkeet ei poista kaikkia sisäloisia.

Kissanpentua ei pidä päästää suoraan muiden eläinten sekaan, vaan heidät pitäisi alkuun pitää erillään ja hoitaa tutustuttaminen rauhassa askel kerrallaan. Pentu on helppo eristää alkuun vaikka yhteen huoneeseen ja tutustuttamista voi aloittaa päästämällä muut eläimet haistelemaan pennun hajuja tyhjästä kantokopasta. Samalla lailla pennulle voi tuoda perheen muiden lemmikkien hajuja ensin turvallisesti. Koirien kanssa on hyvä muistaa, että koirat tutustuvat takapuolta haistelemalla. Voit siis päästää koiran turvallisesti nuuhkaisemaan uuden tulokkaan aromeja kun se on suojassa kädessäsi. Älä jätä pentua yksin muiden eläinten kanssa ennenkuin voit luottaa että pentu on turvassa toisten eläinten kanssa. Tutustuttamisessa on avainasemassa kärsivällisyys ja hitaus!

Mikäli perheellä on epäilyskin mahdollisesta kissa allergiasta, se on hyvä testata vain kyseistä rotua omaavassa taloudessa etukäteen. Mikä surkea kohtalo se pennulle olisi jos jo kohta se joutuisi uudelleen vaihtamaan kotia sen vuoksi. Oma käsitykseni on että allergian aiheuttama hilse erittyy herkemmin lyhytkarvaisten kissojen iholta, kuin että pidempikarvaiset rodut olisivat vahvemmin allergisoivia. Neva rodusta on paljon informaatiota ns. hypo-allergisena rotuna- itse en lähde sitä alleviivaamaan.

Lisää vinkkejä:
https://www.kissaliitto.fi/omakissa_kayttoohje