Uutta perheenjäsentä etsimässä?

Haluatko pennun?

Ennen kissapennun hankkimista, on hyvä miettiä kriittisesti omaa elämäntilannettaan ja sitä sopiiko yleensä pitkäikäinen kissa lemmikkinä myös tulevaisuudessa vierellesi. Kissojen elinikä on keskimäärin 12-20 vuotta, eli odotettavissa on parhaassa tapauksessa hyvinkin pitkä kumppanuus.

Miettikää myös rehellisesti onko koko perhe yhtä mieltä kissan hankinnasta. Kissan hoito on aina aikuisen vastuulla, vaikka perheessä olisikin esimerkiksi innokas teini hoitotoimenpiteisiin. Säännöllisen hoidon lisäksi kissan hyvinvointi edellyttää mm. säännöllisiä ruoka-aikoja. Pennulla n. 4h välein ja jatkossakin 3-4 krt /vrk.

Kun pieni pentu muuttaa täysin uuteen ympäristöön, sen uusiin tuoksuihin ja tiloihin, uusine ihmisineen ja samalla sen tulee löytää paikkaansa taloudessa, on se jo todella jännittävä kokemus hänelle.
Tärkeintä kotiin saapumisessa onkin saada pentu tuntemaan olonsa turvalliseksi. Tämä on erityisen tärkeää mikäli perheessä on muitakin lemmikkejä tai pieniä lapsia. Lapsille tulee opettaa kuinka pentua käsitellään, ja ettei elävä kissanpentu ole lelu lisäksi pentu tarvitsee myös rauhaa nukkua ja
saada olla omissa oloissaan niin halutessaan uudessa kodissaan.

Rotukissan pennut luovutetaan 14 viikon iässä sekä varhaiskastroituna tai steriloituna.

Oletko kuullut lemmikkitestamentista?

Tutustu halutessasi myös siihen. Sillä voit varmistaa, mitä tapahtuu kissallesi mikäli sinulle tapahtuisi jotain.

Mikäli olet kiinnostunut kissanäyttelyistä, kasvattajana autan sinua mielelläni kaikkeen siihen liittyvässä. Se on harrastus, joka imaisee helposti mukaansa. Suosittelen vahvasti ainakin kokeilemaan tai vaikka vierailemaan jo etukäteen tutustumassa.

Etukäteen on hyvä pohtia myös miten kissan hoito järjestyy mikäli lähdet matkalle tai tapahtuu jotain odottamatonta. Mikäli kissan hoidon järjestää kotona, tulee hoitajan olla valmis käymään kissan
luona vähintään kerran päivässä ruokkimassa, tyhjentämässä hiekkalaatikot ja varmistamassa että kissalla on kaikki hyvin.

Rotukissan hankkiminen yleensä maksaa enemmän kuin maatiaiskissan hankinta, rotukissan osalta tiedät kissasi taustan ja sen terveys on laajasti testattu. Se on sosiaalistettu optimaalisessa iässä emonsa huolehtien sen kaikista tarpeista ja kasvattajan osalta mm. laadukkaaseen ruokintaan, hoitotoimenpiteisiin ja kasvuun ja kehittymiseen on kiinnitetty runsaasti huomiota.

Hankintahinnan lisäksi sinun tulee varautua
eläinlääkärikuluihin, eli rokotuksiin sekä äkillisiin tilanteisiin kuten tapaturmiin tai sairastumisiin. Rokotus on yleisimmin ajankohtainen ensimmäisen vuoden jälkeen 3 vuoden iässä.

Laadukas ruoka, hoitovälineet, lelut, ulkoilu tarvikkeet sekä kissanhiekka, hiekkalaatikko ja muut tarvikkeet maksavat myös.

 

Kissanpentuja ei luovuteta vapaana ulkoileviksi, koska ulkona kissasi on monille vaaroina alttiina ja tottumaton niiden huomioimiseen. Kiinnitä huomiota myös sisältä löytyviin mahdollisiin vaaroihin, kuten erityisesti avoimiin ikkunoihin ja oviin etenkin kesäaikana. Kissa pujahtaa ulos pienestäkin välistä vikkelästi. Parveke ei ole kissalle
turvallinen paikka, ellei sitä ole lasitettu tai verkotettu asianmukaisesti ja turvallisesti, joka varmistaa ettei kissa pääse kiipeämään vapauteen tai saalistusvietin ajamana hyökkäämään esim. linnun perään.

Yleisin kissan suolistosta löytyvä vierasesine on korvatulppa. Varmistathan siis huolellisesti, ettei pennun ulottuvilla ole pieniä esineitä mitä se pääsisi järsimään ja nielemään. Laturien ja kuulokkeiden johdot ovat pennuille kovin kiinnostavia ja sopivasti suuhun sopivia. Muovipussit ovat myös vaarallisia sekä pennulle että jo aikuiselle kissalle. On myös hyvä tutustua kissakotiin sopivien kukkien valikoimiin. Hyasintin, jouluruusun, liljat ja narsissit on hyvä ainakin vaihtaa muihin lajikkeisiin. Viherkasvien kanssa on hyvä olla tarkkana etenkin alkuvaiheessa niin ikään.

Myöhemmin voit totuttaa kissaa viherkasveihin pikkuhiljaa estäen ja kieltäen niillä leikkimisen. Kannattaa myös tarkistaa onko kotinne viherkasveissa kissalle myrkyllisiä lajeja ja luopua niistä.

Tarkista myös huonekalut onko niissä pienen pennun mentäviä koloja. WC:n kannet on ehdottomasti suljettava, pentujen ollessa luonnostaan kiinnostuneita vedestä olisi vessanpönttöön tippuminen sille hengenvaarallista. Ennen pesukoneen käynnistystä kannattaa myös varmistaa, ettei pentu ole päätynyt sinne päiväunille. Alkuun on hyvä kiinnittää myös erityistä huomiota ovien aukeamissuuntaan sekä sulkemiseen ettei nopeasti liikkuva pentu jää väliin ja loukkaa itseään.

Kuminauhat, hiuslenkit, pussinsulkijat ja monet muut pienet arkiset tavarat on hyvä opetella pitämään poissa pennun ulottuvilta.

Kissat ovat aktiivisia lemmikkejä ja omistajan tulee tarjota kissalle leluja ja muita aktiviteettejä kodissaan säännöllisesti, sekä tietenkin paljon seuraa. Leluissa lukee usein niiden käytön tulevan tapahtua valvotusti, se ei lue pakkauksissa suinkaan turhaan. Valvova silmä on tarpeen etenkin tuoreen pennun kanssa, jotta opit tuntemaan sen tavat. Naru- tai kuminauha lelut voivat kiertyä kaulan tai raajan ympärille ja aiheuttaa hyvinkin nopeasti jopa kuristumisen tai kuolion. Monet kissat syövät oikein mielellään erilaisia lankoja ja naruja, niiden päätyminen sen vatsaan on usein kohtalokasta.

Osasta leluja irtoaa pieniä osia tai ne voivat juuttua jotenkin vaikka suuhun. Monissa pehmohahmoissa on sisällä muovipohjaista vanua , joka voi tukkia suoliston. Kun sellainen alkaa purkautua lelusta ulos se on aika korvata uudella välittömästi. Kepin päässä olevat huiskat tai vieheet voivat sisältää esim. kimallenauhoja, helmiä tai kulkusia, jotka ovat kohtalokkaita nieltyinä. Lisäksi keppi voi lävistää kissan, mikäli se juoksee tai hyppii sitä kantaen ilman silmällä pitoa.

Pitkät päivät ainoana lemmikkinä ovat raastavan pitkiä pienelle kissanpennulle. Lisäksi aktiivinen
kissanpentu tarvitsee ruokaa aluksi noin 4 tunnin välein. Jokapäiväiset leikkituokiot ovat siis todellakin välttämättömiä. Kissat asettuvat yleensä helposti perheen vuorokausirytmiin. Mikäli iltavillit tuntuvat ajoittuvan liian myöhäiseen leikkituokio tuon energian purkamiseen voi toimia oivallisena apuna.

Lemmikille on mahdollista ottaa kattava vakuutus ja niihin kannattaa tutustua jo ennen kissan ottamista. Vakuutuksesta voi olla hyötyä mikäli lemmikille tulee runsaasti yllättäviä eläinlääkärikustannuksia tai joku sairaus.

https://www.agria.fi/

Mikäli perheessä on jo ennestään muita karvaisia jäseniä, tulee olla asennoitunut jo valmiiksi siihen, että heidän tutustuttamisensa toisiinsa vaatii aikaa, malttia ja rauhaa.

On myös hyvä hoitaa etukäteen muiden eläinten rokotukset ja madotukset kuntoon. Rokotus käynnillä voi samalla hoitaa ajantasalle terveystarkastuksen millä voi varmistaa, että pennun on turvallista liittyä niiden seuraan uudessa kodissa. Tässä vaiheessa kannattaa myös miettiä leikkauksen ajankohtaisuutta. Rescue kissoilla voi myös olla joitain sairauksia kuten Fiv tai Felv tartunta josta ei olla lainkaan tietoisia, mikä kannattaa testauttaa ehdottomasti ennen pennun saapumista talouteen.

Kakkatestejä on mahdollista tehdä myös ilman eläinlääkärikäyntiä tai lähetettä esim Movetin kautta, näin voit varmistaa ettei kissoillasi ole sisäloisia. Kaikki matolääkkeet ei poista kaikkia sisäloisia. Itse suosin tätä tapaa säännöllisesti ja madotus vasta mikäli siihen on testituloksen myötä aihetta.

Kissanpentua ei pidä päästää suoraan muiden eläinten sekaan, vaan heidät pitäisi alkuun pitää erillään ja hoitaa tutustuttaminen rauhassa askel kerrallaan. Pentu on helppo eristää alkuun vaikka yhteen huoneeseen ja tutustuttamista voi aloittaa päästämällä muut eläimet haistelemaan pennun hajuja tyhjästä kantokopasta. Samalla lailla pennulle voi tuoda perheen muiden lemmikkien hajuja ensin turvallisesti. Koirien kanssa on hyvä muistaa, että koirat tutustuvat takapuolta haistelemalla. Voit siis päästää koiran turvallisesti nuuhkaisemaan uuden tulokkaan aromeja kun se on suojassa kädessäsi. Älä jätä pentua yksin muiden eläinten kanssa ennenkuin voit luottaa että pentu on turvassa toisten eläinten kanssa. Tutustuttamisessa on avainasemassa kärsivällisyys ja hitaus!

Mikäli perheellä on epäilyskin mahdollisesta kissa allergiasta, se on hyvä testata vain kyseistä rotua omaavassa taloudessa etukäteen. Mikä surkea kohtalo se pennulle olisi jos jo kohta se joutuisi uudelleen vaihtamaan kotia sen vuoksi. Oma käsitykseni on että allergian aiheuttama hilse erittyy herkemmin lyhytkarvaisten kissojen iholta, kuin että pidempikarvaiset rodut olisivat vahvemmin allergisoivia. Neva rodusta on paljon informaatiota ns. hypo-allergisena rotuna- itse en lähde sitä alleviivaamaan.

Lisää vinkkejä:
https://www.kissaliitto.fi/omakissa_kayttoohje